Wednesday, February 6, 2019

ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီး ေဒါက္တာျမင့္ေထြး “ျမန္မာႏိုင္ငံ အဏုအာဟာရႏွင့္ အစာစားသုံးမႈ အေျခအေန ေလ့လာေရးစစ္တမ္း ကနဦးရလဒ္မ်ား၏ အစီရင္ခံစာ” ျဖန္႔ေဝျခင္း အလုပ္႐ုံေဆြးေႏြးပြဲ တက္ေရာက္


ေနျပည္ေတာ္ ေဖေဖာ္ဝါရီ ၆
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ပထမဆုံးအႀကိမ္ အျဖစ္ေကာက္ယူခဲ့သည့္ “ျမန္မာႏိုင္ငံ အဏုအာဟာရ ႏွင့္ အစာစားသုံးမႈ အေျခအေန ေလ့လာေရးစစ္တမ္း ကနဦးရလဒ္မ်ား၏ အစီရင္ခံစာ” ျဖန္႔ေဝျခင္း အလုပ္႐ုံေဆြးေႏြးပြဲကို  ယေန႔နံနက္ပိုင္းတြင္ ေနျပည္ေတာ္ရွိ မဂၤလာသီရိဟိုတယ္၌ က်င္းပသည္။

အလုပ္႐ံုေဆြးေႏြးပြဲတြင္ ျပည္ေထာင္စုဝန္ႀကီး ေဒါက္တာျမင့္ေထြးက စစ္တမ္းကနဦး ရလဒ္ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ား အရ လက္ရွိအေျခအေနကို အမ်ိဳးသားအဆင့္ အာဟာရဆိုင္ရာ အေရးေပၚ အေျခအေနဟု ေခၚဆိုရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အာဟာရဖြံ႕ၿဖိဳးမႈသည္ ႏိုင္ငံသားတိုင္း၏ ကိုယ္ကာယ က်န္းမာသန္စြမ္းေရးအတြက္ သာမက ဉာဏစြမ္းအားျပည့္ဝ ျမင့္မားေရးအတြက္ပါ အေရးအႀကီးဆုံးေသာ အခ်က္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အာဟာရဆိုင္ရာ က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ားအျဖစ္ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ အဝလြန္ျခင္း၊ အဏုအာဟာရ မျပည့္ဝျခင္းႏွင့္ အဏုအာဟာရ ပိုမို၍ စားသုံးမိျခင္းဟူ၍ အၾကမ္းဖ်ဥ္းရွိၿပီး မည္သူတြင္မဆို ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္မ်ားတြင္ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ သေႏၶသားကိုပါ ထိခိုက္ႏိုင္ၿပီး ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ား အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ပါက ကေလးငယ္တြင္ပါ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ကာ ဉာဏ္ရည္ပိုင္းဆိုင္ရာႏွင့္ ကိုယ္ခႏၶာပိုင္းဆိုင္ရာ မဖြံ႕ၿဖိဳးျခင္းႏွင့္ ကိုယ္ခံအားမေကာင္းသျဖင့္ ေရာဂါကူးစက္ျဖစ္ပြားမႈ မ်ားျပား ခ်ဴျခာျခင္းတို႔ ျဖစ္ပြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ကာလတို အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ပိန္လွီျခင္းမွာ အာဟာရ ေစာင့္ေရွာက္ကုသမႈျဖင့္ ကုစားႏိုင္ၿပီး ကာလရွည္အာဟာရ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ရွိသင့္သည့္ အရပ္ထက္ပုညႇပ္ျခင္းတြင္မူ အျခား က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ားကို ကုစားႏိုင္ေသာ္လည္း အရပ္ပုညႇပ္ျခင္းကို ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ရန္ လုပ္ေဆာင္၍ မရပါေၾကာင္း။
အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈမ်ားကို မျဖစ္ပြားရန္ ကာကြယ္ျခင္းႏွင့္ တတ္ႏိုင္သမွ် ေစာစီးစြာ ကုသမႈေပးျခင္းတို႔သည္ အဓိကက်ပါေၾကာင္း၊ အာဟာရဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ ျမႇင့္တင္ေရး လုပ္ငန္းမ်ားသည္ က႑ေပါင္းစုံပါဝင္သည့္ ကြင္းဆက္ လုပ္ငန္းႀကီးျဖစ္ကာ က်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစားဝန္ႀကီးဌာန တစ္ခုတည္းမွ လုပ္ေဆာင္၍ မရဘဲ ႏွီးႏြယ္ ဝန္ႀကီးဌာနမ်ားႏွင့္ အဖြဲ႕အစည္းမ်ားမွ သက္ဆိုင္ရာ အခန္းက႑မ်ားကို တာဝန္ခြဲေဝသတ္မွတ္၍ ဝိုင္းဝန္း လုပ္ေဆာင္ၾကရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း။
ထို႔ေၾကာင့္ စစ္တမ္းပါ အခ်က္အလက္မ်ားကို မူတည္ၿပီး ျပည္သူမ်ား အာဟာရျပည့္ဝ၍ ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းေသာ ေဒသထြက္ အစားအစာမ်ားကို ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာစြာျဖင့္ ပိုမိုလက္လွမ္းမီ ရရွိ စားသုံးႏိုင္ေရး၊ ေက်ာင္းေန အ႐ြယ္ကေလးငယ္မ်ား အာဟာရျပည့္ဝေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို စားသုံးႏိုင္ေရး၊ ျပည္သူမ်ား က်န္းမာေရး အသိပညာႂကြယ္ဝၿပီး အာဟာရျပည့္ဝေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္ စားသုံးႏိုင္ေရး တို႔ကို စုစည္းေဆာင္႐ြက္သြားၾကရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာၾကားသည္။
ထို႔ေနာက္ ဒုတိယၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ (ျပည္သူ႕က်န္းမာ) ေဒါက္တာျမင့္ျမင့္သန္းႏွင့္ တာ၀န္ရွိသူမ်ားက ျမန္မာႏိုင္ငံ အဏုအာဟာရႏွင့္ အစာစားသုံးမႈ အေျခအေန ေလ့လာေရး စစ္တမ္းေကာက္ယူရန္ ျပင္ဆင္ျခင္း လုပ္ငန္းအဆင့္ဆင့္၊ ေလ့လာေရးစစ္တမ္းနိဒါန္း၊ စစ္တမ္းေကာက္ယူျခင္း နည္းလမ္းမ်ားႏွင့္ ကနဦးရလဒ္မ်ား၊ ျမန္မာႏိုင္ငံ အဏုအာဟာရႏွင့္ အစာစားသုံးမႈ အေျခအေန ေလ့လာေရးစစ္တမ္းမွ ေသြး၊ ဆီး၊ ဝမ္းနမူနာမ်ားအား ဓာတ္ခြဲ စစ္ေဆးမႈကို ရွင္းလင္း တင္ျပၾကသည္။
ယင္းေနာက္ တက္ေရာက္လာၾကသူမ်ားက အျပန္အလွန္ ေဆြးေႏြးၾကၿပီး ေရွ႕လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားကို ခ်မွတ္ၾကသည္။
(သတင္းစဥ္)

No comments:

Post a Comment