Wednesday, November 30, 2016

အစားအေသာက္ေဘးအႏၱရာယ္ကင္းရွင္းေစေရးႏွင့္ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္မႈ ရွိေစေရးအတြက္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အသိပညာေပး ေဆြးေႏြး ေဟာေျပာ

ေနျပည္ေတာ္၊ ႏို၀င္ဘာ ၂၉
ေနျပည္ေတာ္စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီ၊ က်န္းမာေရးဌာနမွ အမ်ားျပည္သူမ်ား အစားအေသာက္ေဘးအႏၱရာယ္ ကင္းရွင္းေစ ေရးႏွင့္ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္္မႈရွိေစေရးအတြက္ ရည္ရြယ္ျပဳလုပ္သည့္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အသိပညာေပး ေဆြးေႏြး ေဟာေျပာပြဲ အခမ္းအနားကို ယေန႔မြန္းလြဲပိုင္းတြင္ ေနျပည္ေတာ္ၿမိဳ႕မေစ်း ဓမၼာရံု၌က်င္းပရာ ေနျပည္ေတာ္စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီ က်န္းမာေရးဌာနမွ ဌာနမွဴး ေဒါက္တာေ၀ၿဖိဳးေအာင္ႏွင့္ ေဒါက္တာမ်ိဳးမင္းတို႔က ေဆြးေႏြးေဟာေျပာၾကရာ ၿမိ႕မေစ်းရွိ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားမွ ခ်က္ျပဳတ္သူမ်ားႏွင့္ ေစ်းသူေစ်းသားမ်ား တက္ေရာက္ၾကသည္။


ေဆြးေႏြးေဟာေျပာပြဲအခမ္းအနားတြင္ ေနျပည္ေတာ္စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီ က်န္းမာေရးဌာနမွ ဌာနမွဴး  ေဒါက္တာေ၀ၿဖိဳးေအာင္ႏွင့္ ေဒါက္တာမ်ိဳးမင္းတို႔က ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ WHO ၏ အစားအေသာက္ေဘးအႏၱရာယ္ ကင္းရွင္းေရး Food Safety အျဖစ္ သတ္မွတ္ထားေသာ အခ်က္(၅)ခ်က္ Five Key to Safer Food ျဖစ္သည့္ Keep Clean- လက္သန္႔ရွင္းမႈ၊ ပန္းကန္ခြက္ေရာက္သန္႔ရွင္းမႈ၊ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ သန္႔ရွင္းမႈအေလးထားျခင္း၊ Separate raw and cooked- မခ်က္ျပဳတ္မီႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးအစားအေသာက္မ်ား၊ အသားစိမ္းငါးစိမ္းမ်ားႏွင့္ အျခားအစားအေသာက္မ်ားကို သီးျခားစီခြဲထားျခင္း၊ Cook Thoroughly- အသားငါးမ်ားကို ေသခ်ာစြာျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း၊ သင့္ေတာ္သည့္ အပူခ်ိန္ျဖင့္ အခ်ိန္ၾကာၾကာ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း၊ Keep food at safe temperatures- အခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အစားအစာမ်ားကို အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ (၂)နာရီထက္ ပို၍အထားသင့္ျခင္း၊ အေအးခန္းေရခဲေသတၱာမ်ားတြင္လည္း ရက္ကာလ ၾကာရွည္စြာမထားရျခင္း၊ Use safe water and raw materials- သန္႔ရွင္လတ္ဆတ္ေသာ အစားအစာကုန္ၾကမ္းမ်ားႏွင့္ သန္႔ရွင္းေသာေရကိုသာအသံုးျပဳျခင္း၊ အသင့္စားသံုးႏိုင္သည့္ အသီးအရြက္မ်ားကို ေရျဖင့္ ေသခ်ာစြာေဆးေၾကာရန္ ႏွင့္ ရက္လြန္ေသာအစားအေသာက္မ်ားကို အသံုးျပဳျခင္း စသည့္အခ်က္မ်ား ကို အက်ယ္တ၀င့္ရွင္းလင္း ေဆြးေႏြးခဲ့ၾကသည္။
ဆက္လက္၍ ေနျပည္ေတာ္စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီအေနျဖင့္ သက္ဆိုင္ရာဌာနမ်ားႏွင့္ပူးေပါင္း၍ လမ္းေဘးေစ်းဆိုင္မ်ား ပါမက်န္ သန္႔ရွင္းလက္ဆတ္ေသာစားေသာက္ကုန္မ်ားကို က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ ေရာင္းခ်ေစေရးကို ေဆာင္ရြက္သြားမည္ျဖစ္ၿပီး ေနျပည္ေတာ္သေျပကုန္းေစ်း၌လည္း အသိပညာေပးေဟာေျပာပြဲမ်ား ျပဳလုပ္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္းသိရသည္။

(ခရိုင္ျပန္/ဆက္)

No comments:

Post a Comment