Tuesday, July 28, 2015

ဒုတိယသမၼတ ဦးဥာဏ္ထြန္း စားနပ္ရိကၡာႏွင့္ အာဟာရ ဖူလံုေရးဆုိင္ရာ လုပ္ငန္းေကာ္မတီ အစည္း အေ၀း (၂/၂၀၁၅)သို႔ တက္ေရာက္အမွာစကားေျပာၾကား


ေနျပည္ေတာ္ ဇူလိုင္  ၂၈
စားနပ္ရိကၡာႏွင့္ အာဟာရဖူလံုေရးဆုိင္ရာလုပ္ငန္းေကာ္မတီ အစည္းအေ၀း (၂/၂၀၁၅)ကို ယေန႔နံနက္ (၉)နာရီခြဲတြင္ အမ်ဳိးသားစီမံကိန္းႏွင့္ စီးပြားေရးဖြံ႕ၿဖိဳး တုိးတက္မႈ၀န္ႀကီးဌာန အစည္းအေ၀းခန္းမ၌ က်င္းပရာ ေကာ္မတီဥကၠ႒ ဒုတိယသမၼတ ဦးဥာဏ္ထြန္း တက္ေရာက္အမွာစကားေျပာၾကားသည္။
အစည္းအေ၀းသို႔ လုပ္ငန္းေကာ္မတီ၀င္ ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီးမ်ား၊ ဒုတိယ၀န္ႀကီး မ်ား၊ တိုင္းေဒ သႀကီး/ျပည္နယ္ မ်ားမွ စိုက္ပ်ိဳးေရးႏွင့္ေမြးျမဴေရး၀န္ႀကီးမ်ား၊  ဘန္ေကာက္ FAO ႐ုံး၏ အာရွႏွင့္ ပစိဖိတ္ေဒသ ဆိုင္ရာ႐ုံးမွ လက္ေထာက္ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ႏွင့္ ဌာေနကိုယ္စားလွယ္ Dr.Hiroyuki Konuma ႏွင့္ ဌာနဆုိင္ရာအႀကီးအကဲမ်ား  တက္ေရာက္ၾကသည္။
အစည္းအေ၀းတြင္ စားနပ္ရိကၡာႏွင့္ အာဟာရဖူလံုေရးဆုိင္ရာလုပ္ငန္းေကာ္မတီ ဥကၠ႒ ဒုတိယသမၼတက စားနပ္ ရိကၡာႏွင့္ အာဟာရဖူလုံေရးလုပ္ငန္းသည္ ေရရွည္ ေဆာင္႐ြက္ရမည့္လုပ္ငန္းျဖစ္ပါေၾကာင္း၊ ေဆာင္႐ြက္ ၿပီးစီးမႈမ်ားကို ျပန္လည္ သုံးသပ္္ၿပီး  ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီးဌာနမ်ား၊ တိုင္းေဒသႀကီး/ ျပည္နယ္ အစိုးရမ်ားႏွင့္ ကုလသမဂၢ အဖြဲ႕အစည္းမ်ား အၾကား ပူးေပါင္း ေဆာင္႐ြက္သြားရန္ လိုအပ္ပါ ေၾကာင္း။
မဟာဗ်ဴဟာက်သည့္မူေဘာင္ကို ခ်မွတ္ရာတြင္  ျပည္သူဗဟိုျပဳ ပုံစံ၊  ေပါင္းစည္းမႈပုံစံျဖင့္  ေဆာင္႐ြက္ ရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း၊ ယေန႔ ျမန္မာႏိုင္ငံ အပါအ၀င္ ကမၻာ့ႏိုင္ငံမ်ားတြင္  စားနပ္ရိကၡာ ဖူလုံေရးအတြက္ ကမၻာလုံးဆိုင္ရာ အစီအစဥ္မ်ားတြင္ ပါ၀င္ေဆာင္႐ြက္ေနၾကပါေၾကာင္း၊ စက္တင္ဘာလတြင္ က်င္းပမည့္ ကုလသမဂၢ ညီလာခံတြင္ ေထာင္စုႏွစ္လြန္ ရည္မွန္းခ်က္မ်ား (Sustainable Development Goals-SDGsကို အတည္ျပဳမွာျဖစ္သည့္အတြက္ SDGs ရည္မွန္းခ်က္ပန္းတိုင္ အမွတ္ ၂ ျဖစ္သည့္ ငတ္မြတ္ ေခါင္းပါးမႈအဆုံးသတ္ေရး၊ အစားအစာဖူလုံေရး၊ အာဟာရျပည့္ဝ ေရးအတြက္ စားနပ္ရိကၡာႏွင့္ အာဟာရ ဖူလုံေရးဆိုင္ရာမူဝါဒတြင္ ထည့္သြင္း၍ အေကာင္အထည္ေဖာ္ႏိုင္ရန္အတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ မဟာဗ်ဴ ဟာေရးဆြဲခ်မွတ္ရာတြင္ ထည့္သြင္းစဥ္းစားသြားရန္ လိုအပ္ပါေၾကာင္း၊ အမ်ိဳးသားအဆင့္ လုပ္ငန္း စဥ္မ်ားကို သက္ဆိုင္ရာဌာန၊ အဖြဲ႕အစည္မ်ားအၾကား စနစ္တက် ေပါင္းစပ္ညႇိႏႈိင္းေဆာင္႐ြက္ရန္ အေရးႀကီး သကဲ့သို႔ လက္ေတြ႕အေကာင္အထည္ေဖာ္ႏိုင္မည့္ လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားကိုလည္း ဦးစားေပး အလိုက္ ေဆာင္႐ြက္ရန္ လုိအပ္ပါေၾကာင္း။
သို႔မွသာ Zero Hunger Challenge မွာ ပါ၀င္သည့္  အသက္ (၂)ႏွစ္ေအာက္ ကေလးငယ္မ်ား ႀကီးထြားမႈ ေႏွာင့္ေႏွးေစျခင္းအား ရာႏႈန္းျပည့္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးရန္၊ တစ္ႏွစ္ ပတ္လုံး လုံေလာက္ေသာ အစာေရ စာရာႏႈန္းျပည့္ ရရွိေစရန္၊ စားနပ္ရိကၡာထုတ္လုပ္မႈ စနစ္အားလုံး ေရရွည္တည္တံ့ေစရန္၊  လုပ္ကြက္ ငယ္ေတာင္သူမ်ား၏ ထုတ္လုပ္မႈႏွင့္ ဝင္ေငြရာႏႈန္းျပည့္တိုးျမႇင့္ေစရန္ႏွင့္ အစား အစာေလ လြင့္မႈပေပ်ာက္ေစရန္ စသည့္ မ႑ိဳင္ ၅ ခုကို အေကာင္အထည္ေဖာ္ႏိုင္မည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း။
မ႑ိဳင္ ၅ ခု ေအာင္ျမင္ရန္အတြက္ အေလးထားစဥ္းစားရမည့္ အေရးႀကီးသည့္ အခ်က္မွာ စိုက္ပ်ိဳးေရး၊ ေမြးျမဴေရး ဆိုင္ရာ ကုန္ထုတ္လုပ္မႈ ေရရွည္တည္တံ့ေရးျဖစ္ပါ ေၾကာင္း၊ စားနပ္ရိကၡာဖူလုံရန္အတြက္  ပင္မႀကီး ၄ ခုျဖစ္သည့္ အစားအေသာက္ရရွိ ႏိုင္မႈ၊ အစားအစာရရွိရန္ လက္လွမ္းမီရန္အတြက္ စီးပြား ေရးႏွင့္ အေျခခံအေဆာက္ အအုံဆိုင္ရာအေျခအေန၊ အစားအစာကို က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္စြာ စားသုံး ႏိုင္မႈႏွင့္ အခ်ိန္ႏွင့္အမၽွ ျဖစ္ေပၚႏိုင္သည့္ ေဘးက်ေရာက္ခ်ိန္တြင္ အစားအစာရရွိရန္ စသည့္ အခ်က္ မ်ားကိုလည္း ထည့္သြင္းစဥ္းစားရမည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း။
FAO ႏွင့္ ပူးေပါင္းေဆာင္႐ြက္မည့္ National Zero Hunger Challenge ဆိုင္ရာ အစီအမံမ်ားအတြက္ ၂၀၂၅ ခုႏွစ္အတြင္းေဆာင္႐ြက္ရန္ ရည္မွန္းထားရွိၿပီး ရည္မွန္း ခ်က္ျပည့္မီေရးအတြက္ ကာလ အပိုင္း အျခားအလိုက္ လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားကို ထည့္သြင္း ရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း၊စားနပ္ရိကၡာဖူလုံမႈကို အေထာက္ အကူျပဳေနသည့္ စိုက္ပ်ိဳးေရး ႏွင့္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းမ်ား ေရရွည္တည္တံ့ေရးအတြက္ သယံဇာတ အရင္း အျမစ္မ်ား စနစ္တက် အသုံးျပဳႏိုင္ေရး၊ သဘာ၀အရင္းအျမစ္မ်ား ေရရွည္ထိန္းသိမ္းကာကြယ္ ႏိုင္ရန္ လိုအပ္သည့္ ေဆာင္႐ြက္မႈမ်ားႏွင့္ ျဖည့္ဆည္းရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း။     
လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးေရးသည္ ေက်းလက္ေနျပည္သူမ်ားအတြက္ အသက္ ေမြး၀မ္း ေက်ာင္းျဖစ္ သည့္အတြက္ ေက်းလက္ေနျပည္သူမ်ား သာယာ၀ေျပာေရးကို ထည့္သြင္း စဥ္းစားရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း၊ ေဂဟစ နစ္ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီး လူမႈအဖြဲ႕အစည္းႏွင့္ ျပည္သူမ်ား အားေကာင္းလာမွသာ လယ္ယာက႑ ေရရွည္ ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္လာမည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း၊ လယ္ယာႏွင့္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းမ်ားသည္ ေရရရွိေရးေပၚတြင္ မူတည္ေနသျဖင့္ စားနပ္ ရိကၡာႏွင့္အတူ ေရဖူလုံေရးအတြက္ကိုလည္း ထည့္သြင္း စဥ္းစားရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း၊ လုပ္ငန္းမ်ား စနစ္တက်အေကာင္အထည္ေဖာ္ႏိုင္ရန္အတြက္ ထိေရာက္ ထက္ျမက္ သည့္ စီမံခန္႔ခြဲမႈစနစ္အားေကာင္းေရးကို ဝိုင္းဝန္းေဆာင္႐ြက္ရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း။
အနာဂတ္ေမၽွာ္မွန္းခ်က္မ်ားအရ စားနပ္ရိကၡာမဖူလုံမႈႏွင့္ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈ မ်ားသည္ ႏိုင္ငံမ်ားအၾကား ဆက္၍ ရွိေနဦးမည္ဟု ခန္႔မွန္းထားပါေၾကာင္း၊ ျမန္မာႏိုင္ငံ အေနျဖင့္ ေရရွည္အက်ိဳးကိုေမၽွာ္လင့္၍ မဟာဗ်ဴဟာမ်ားကို ခ်မွတ္သြားရမည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း၊ တစ္ဦးက်၀င္ေငြမ်ား တိုးတက္လာေသာ္လည္း တစ္ဦးက်စားသုံးမႈတြင္ မလုံေလာက္မႈမ်ား ရွိေနဦးမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း၊ စားနပ္ရိကၡာဖူလုံေရးႏွင့္ အာဟာရ ျပည့္၀ေရးအတြက္ လက္လွမ္းမီေရး ထည့္သြင္းစဥ္းစားထားရန္ လုိပါေၾကာင္း၊ စားသုံးမႈ ပိုင္းတြင္လည္း က်န္းမာသန္စြမ္းၿပီး အာဟာရျဖစ္ေစသည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို လူတိုင္းစားေသာက္ေစေရးႏွင့္ အစားအစာ ေလ့လြင္မႈမရွိေစေရးအတြက္ အသိပညာ ေပးလုပ္ငန္းမ်ားကို ေဆာင္႐ြက္ သြားရမည္ျဖစ္ ပါေၾကာင္း၊ စားနပ္ရိကၡာဖူလုံေရးတြင္ အဓိကက်သည့္ လယ္ယာက႑၏ တီထြင္ဆန္းစစ္မႈမ်ားကို စဥ္ဆက္ မျပတ္ ထည့္သြင္း စဥ္းစားသြားရမည္ျဖစ္ၿပီး ျပည္တြင္းစားသုံးမႈအတြက္ လိုအပ္သည့္ အဓိက ကုန္စည္ မ်ားႏွင့္ အျခားကုန္စည္မ်ားအတြက္ ထုတ္လုပ္မႈတိုးတက္ေရးသာမက ပို႔ကုန္တိုးျမႇင့္ ေရးအတြက္ လည္း စဥ္းစားရမည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း။          
လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးေရးကိုသာ အားထားရမည့္  အိမ္ေထာင္စုမ်ားလည္း ဆက္ လက္ရွိေနမည္ျဖစ္၍   ၿမိဳ႕ျပျဖစ္ ထြန္းမႈႏွင့္အတူ ေက်းလက္ေဒသဖြံ႕ၿဖိဳးေရးကိုလည္း ဟန္ခ်က္ညီ ေဆာင္ရြက္ေပးရ မည္ျဖစ္ ပါေၾကာင္း၊ ၿမိဳ႕ျပျဖစ္ထြန္းမႈႏွင့္အတူ ၿမိဳ႕ျပ စိုက္ပ်ိဳးေရးတိုးတက္ျဖစ္ေပၚေရးကို ႏိုင္ငံေတာ္အပိုင္းအျပင္ ပုဂၢလိက အပိုင္းကလည္း ပါ၀င္လာရန္ စည္း႐ံုးေဆာင္ရြက္ရန္လိုအပ္ေၾကာင္း၊  ေရွ႕လုပ္ငန္းစဥ္မ်ား အျမန္ဆုံး အေကာင္အထည္ေဖာ္ႏိုင္ရန္ႏွင့္ ကုလသမဂၢအဖြဲ႕ အစည္းမ်ားအၾကား ပူးေပါင္း ေဆာင္႐ြက္မႈ ျမင့္တင္ၿပီး အျမင္ခ်င္းဖလွယ္၍ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ စားနပ္ ရိကၡာဖူလုံမႈ  ေရရွည္တည္တံ့ေစေရးႏွင့္ အာဟာ ရျပည့္၀ေစေရးအတြက္ ဝိုင္းဝန္းႀကိဳး ပမ္း အေျဖရွာၾကရန္ တိုက္တြန္းပါေၾကာင္းျဖင့္ ေျပာၾကားသည္။
ထုိ႔ေနာက္ FAO ၏ အာရွႏွင့္ပစိဖိတ္ေဒသဆုိင္ရာ႐ံုးမွ လက္ေထာက္ ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္က ကမၻာႏွင့္ ေဒသတြင္း စားနပ္ရိကၡာဖူလံုမႈ အေျခအေန၊ အနာဂတ္ေမွ်ာ္မွန္းခ်က္ႏွင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ အေကာင္အထည္ ေဖာ္ေရးအတြက္ Status of global and regional food security and future outlook and their implication to Myanmar ႏွင့္စပ္လ်ဥ္း၍ ရွင္းလင္းတင္ျပသည္။
ထုိ႔ေနာက္ တင္ျပခ်က္အေပၚ ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီး ဦးျမင့္လႈိင္၊ ေဒါက္တာ ကံေဇာ္ႏွင့္ တက္ေရာက္ လာၾကသူမ်ားက ရာသီဥတုႏွင့္ ၿမိဳ႕ျပေျပာင္းလဲမႈ၊ စိုက္ပ်ဳိးေရး က႑ႏွင့္ လယ္ယာက႑ ေခတ္မီဖြံ႕ၿဖိဳး တုိးတက္ေရး၊ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားႏွင့္ ေက်းလက္ေနျပည္သူမ်ား ဆင္းရဲမႈေလွ်ာ့ခ်ေရး၊ အနာဂတ္တြင္ စားနပ္ရိကၡာဖူလံုေရး၊ ငတ္မြတ္မႈပေပ်ာက္ေရး၊ ထုတ္ကုန္မ်ားႏွင့္ တန္ဖုိးျမႇင့္ ထုတ္ကုန္ ပစၥည္းမ်ား တုိးတက္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေရးႏွင့္ ေစ်းကြက္ရရွိေရး၊ အစားအစာလံုၿခံဳေရး၊ ေက်းလက္ေန ျပည္သူ မ်ား ၀င္ေငြရေပါက္ရလမ္းမ်ား တုိးတက္ရရွိေရး၊ ေရလံုေလာက္စြာရရွိေရးတုိ႔စပ္လ်ဥ္း၍ အျပန္ အလွန္ ေမးျမန္းေဆြးေႏြးၾကသည္။

ယင္းေနာက္ ဒုတိယသမၼတက FAO ၏ အာရွႏွင့္ပစိဖိတ္ေဒသဆုိင္ရာ႐ံုးမွ လက္ေထာက္ ညႊန္ၾကားေရး မွဴးခ်ဳပ္ Dr. Hiroyuki Konuma ႏွင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံဆုိင္ရာ FAO ဌာနကိုယ္စားလွယ္ Ms. Bui Thi Lan တို႔အား ဂုဏ္ျပဳမွတ္တမ္းလႊာမ်ား ေပးအပ္ခဲ့သည္။

No comments:

Post a Comment